Nuortenkirjapalsta, lyhyet kirjaesittelyt

Kirjoitin Kainuun Sanomiin nuortenkirjapalstan, joka ilmestyi otsikolla ”Rakkaudesta tarinoihin” lauantaina 28.4.2012. Palstan pääjuttu oli esikoiskirjailija J.S. Meresmaan haastattelu. Lisäksi palsta koostui J.S. Meresmaan esikoisteoksen Mifongin perintö -arviosta sekä kolmesta lyhyestä kirjaesittelystä. Ohessa lyhyet esittelyt. Palsta on käsittääkseni ilmestynyt myös Lapin Kansassa ja Pohjolan Sanomissa, viime syksyn palstan tavoin.

Ally Carter: Suloinen huijari

Suom. Tytti Träff

Bazar 2012

303 s.

Mestarihuijarin matkassa

Katarina ”Kat” Bishopin isä, mestarivaras, on pahassa pulassa. Arvokas taidekokoelma on kadonnut. Omistaja haluaa sen takaisin – ja kokoelman varastaneen huijarin pään vadille. Koko maailma tuntuu uskovan Katin isän syylliseksi. Kat tietää paremmin, ja aikoo auttaa isäänsä keinolla millä hyvänsä.

Ally Carterin Suloinen huijari on kutkuttava matka mestarivarkaiden elämään. Kertomusta värittää vanhan ajan ”huijarielokuvien” tunnelma, kun keikkaa suunnittelevat kelmit matkaavat ristiin rastiin Eurooppaa taidekokoelmien ja asiantuntijoiden perässä. Lisämaustetta tarinaan tuo varkaiden kannoilla sitkeästi keikkuva Interpol.

Carter on kirjoittanut nokkelan ja vauhdikkaan tarinan, joka sopii kaiken ikäisille mysteerejä rakastaville lukijoille.

————————————-

Aleksi Delikouras: Nörtti – New Game

Otava 2012

206 s.

Nörtti ärsyttää ja naurattaa

Aleksi Delikourasin Nörtti – New Game pohjautuu internetin suosittuihin Nörtti-videoihin. Nörtti -kirjassa lukija on Nörtin pään sisällä romaanimuotoisen päiväkirjan kautta. Kirjana Nörtti rikkoo kirjakielen sääntöjä mennen tullen, upottaa lukijan teinipojan mahtipontisiin kuvitelmiin, ja on yhtä aikaa ärsyttävä sekä poskettoman hauska.

Päähenkilön ajatusmaailma vääntää päälaelleen vanhempien, etenkin opettajien vähäisimmätkin yritykset kasvattaa Suomen nuorisosta vastuuntoisia kansalaisia. Vastuuntuntoa nörtiltä kyllä löytyy, mutta ei aivan sellaista mitä aikuiset toivoisivat.

Lukija ei tiedä pitäisikö Nörtille itkeä vai nauraa. Humoristisesti todettuna tätä voi suositella ennen kaikkea tietokoneella istuvien teini-ikäisten vanhemmille!

————————————-

Marko Kitti: Oliivityttö

Tammi 2012

132 s.

Tiivistunnelmainen rakkaustarina

Kirjailija Marko Kitin ensimmäinen nuortenromaani Oliivityttö kuvaa nuoren miehen sisäisiä tuntotiloja isolta tuntuvassa elämän muutoskohdassa.

15-vuotias Joona on astumassa uuteen elämään yläasteen jälkeen, myös ihmissuhteissa. Tyttöystävän ollessa lomamatkalla Joonan elämään tupsahtaa vihreäsilmäinen kaunotar, joka muuttaa kuviot kerta heitolla. Myös äidin ja Joonan suhteen.

Oliivityttö on nuoren miehen näkökulmasta kirjoitettu rakkausromaani, jossa tunnelma todella tiivistyy. Aidon ensirakkauden kokemisen myötä Joona oivaltaa kuinka perheen menneisyys ja äidin omat huonot kokemukset isän kanssa leijuvat kotona myrkyttäen ilmaa. Joonan tuntoja ja äidistä irroittautumista kuvataan tavalla, joka kurkottaa kirjan sivuilta koskettamaan lukijaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: