Nuortenkirjapalsta: J.S. Meresmaa – Mifongin perintö

Kainuun Sanomat, nuortenkirjapalsta, pääjutun ”kaverina” olevina kirja-arvio. Palsta ilmestynyt 28.4.2012

J.S. Meresmaa: Mifongin perintö

Karisto 2012

470 s.

Runsaana versova esikoisteos

J.S. Meresmaan esikoisteos Mifongin perintö on eeppinen fantasiatarina, joka rakentuu ystävyyden, rakkauden sekä yksilönä kasvamisen teemoille. Kertomus käynnistyy, kun yksi päähenkilöistä saa veljeltään toimeksiannon etsiä kallisarvoinen käsikirjoitus. Vaihtoehtona on jäädä kotiin huolehtimaan vanhenevasta isästä.

Dante Rondestani tarttuu toimeksiantoon. Edessä on matka, joka kuljettaa Danten tutkimaan myös oman sukunsa historiaa. Suvun perintöön kätkeytyy kauan sitten unohtuneita viisauksia, jotka ovat muuttuneet salaisuuksiksi vuosisatojen myötä. Kaiken lomassa leiskuu kielletty rakkaus, joka muuttaa maailmaa.

Esikoiskirjailija J.S. Meresmaa on kirjoittanut teoksen, johon kärsimättömän lukijan on turha tarttua. Monin maustein varustettu tarina ottaa oman aikansa käynnistyäkseen, hitaasti ja makustellen. Rondestanien tarina on ratkaisemista odottava mysteeri, jonka palaset kytkeytyvät toisiinsa vähitellen, muodostaen laajan mutta tiiviin tarinakudelman.

Fantasiaa kammoavan Mifongin perintö voi yllättää positiivisesti. Etenkin jos pitää historiallisista seikkailuromaaneista ja runsaana versovasta tarinankerronnasta. ”Fantastisia aineksia” kuten magiaa tai taikuutta teoksessa ei ole juuri lainkaan. Mifongin perintö sopii kaiken ikäisille lukijoille, ennen kaikkea niille, jotka haluavat uppoutua laajan tarinan pyörteisiin.

J.S. Meresmaa on päässyt eeppisen kerronnan makuun, ja jatkoa on tiedossa. Mifongin perintö rakentaa vankkaa perustaa tuleville jatko-osille. Esikoisteos on avausosa trilogialle, tai kenties laajemmallekin kokonaisuudelle. Melkoinen saavutus nuorelta ja osaavalta tekijältä!

Kaksoisluokitus olisi Mifongin perinnön kohdalla paikallaan, sillä tarina kiinnostaa varmasti monia aikuisiakin lukijoita.

Teksti Maria Loikkanen

J.K. Korjaus arvion viimeiseen lauseeseen, jossa on virheellinen tieto. Mifongin perinnöllä on kaksoisluokitus, eli luokitukset N84.2 sekä 84.2. Teos on siis luokiteltu sekä nuorten- että aikuistenkirjallisuudeksi.

Pyydän anteeksi virhettäni, erityisesti kirjailijalta sekä kustantamolta. Hienoa Karistolta, että teos on saanut kaksoisluokituksen!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: