Nuortenkirjapalsta Kainuun Sanomissa

Kainuun Sanomissa on ilmestynyt tänään niin kutsuttu nuortenkirjapalsta, tahtoo sanoa useammasta kirja-arviosta koostuva kokonaisuus, jota olen tässä pitkin syksyä koostanut ja muokannut. Kokonaisuudessaan tämä nuortenkirjapalsta koostuu kolmesta lyhyestä esittelystä, yhdestä täyspitkästä kritiikistä, sekä 10 kirjan suosituslistasta.

Palstalle valikoitui seuraavat kirjat:

Lyhyeen esittelyyn

Sophie Jordanin Liekki (Nemo 2011)

Tuija Lehtisen Piiitkä jäähy (Otava 2011)

Marja-Leena Tiaisen Kahden maailman tyttö (Tammi 2011)

Täyspitkän kirjakritiikin kirjoitin Sari Peltoniemen teoksesta Kuulen kutsun metsän peittoon (Tammi 2011).

Esiteltävien teosten päävalintakriteeri oli tarjota niin laaja esittely syksyn 2011 nuortenkirjallisuudesta kuin näissä puitteissa mahdollista. Joukossa on fantasiaa, poikakirja ja realistista kirjallisuutta (tytöille ja pojille) sekä ulkomainen teos, ja suositeltavien 10 kirjan listassa laajemmin sekä ulkomaista että kotimaista kirjallisuutta. Pääpainopiste on kotimaisen nuortenkirjallisuuden esittelyssä, koska Suomessa ilmestyy vuosittain paljon laadukasta kotimaista (lasten- ja) nuortenkirjallisuutta, jota on syytäkin esitellä. Ja koska nykyään ilmestyy myös paljon fantasiaa (sekä kotimaista että ulkomaista fantasiaa) etenkin nuorille, olisi genren poisjättäminen ehkä jopa silmiinpistävää.

Kirjat valikoituivat laadun perusteella, eivät kustantamoperusteisesti. Tosin esimerkiksi WSOY:n teokset jäivät kokonaan esiteltävien joukosta pois syystä että yritin useaan otteeseen saada WSOY:lle yhteyttä, mutta kukaan ei vastannut. Ei puheluihin eikä sähköposteihin. Lisäksi soittaessani taloon ilmeni että kyseisen viestintäihmisen numero ”ei ole enää käytössä” (vaikka numero oli nettisivuilla esillä…), joten eipä kai ihmekään että sähköpostiin ei kukaan vastannut. Eli esiteltäviä kirjoja ei sieltä suunnalta koskaan saapunut, vaikka niitä yritettiin kyllä hankkia.

Kenellä on tunnukset Kainuun Sanomien näköislehteen, tai vielä parempi – kuka voi lukea paperilehteä! – näkee palstan kokonaisuudessaan. Itse en ole sitä vielä nähnyt, tämän päivän Kainuun Sanomat lienee postissa matkalla luokseni. Käsittääkseni palsta ilmestyy myös Lapin Kansassa sekä Pohjolan Sanomissa (edit: kirjoitin aikaisemmin Pohjalaisessa, pahoittelen virheellistä tietoa!). Kävin kurkkimassa molempien kulttuurisivuille, ja Lapin Kansan kritiikki-osastolta löysin kaksi palstan lyhyemmistä arvioista. Tässä linkki Pohjolan Sanomien Arvostelut-sivulle, mutta en ainakaan vielä bongannut tekstejäni sieltä. Tässä linkki myös Kainuun Sanomien kulttuurisivuille, josta löytyy ”Arvostelut”-osio, tosin palsta ei ainakaan vielä ollut tullut siellä julki.

Näin. Nuortenkirjallisuus on minulle sydämen asia, ja tällä tavoin pyrin tekemään oman osani – hankkimaan teoksille näkyvyyttä ja avartamaan suomalaisten näkökulmia sen suhteen, kuinka paljon tässä maassa vuosittain ilmestyy korkeatasoista ja laadukasta nuortenkirjallisuutta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: