Nimeni on Skellig

Ohessa Onnimannin Puntariin kirjoittamani arvio David Almondin kirjasta Nimeni on Skellig. Kirjoitus on korvamerkitty tagilla ”kierrätysosasto”, koska kyseinen julkaisu on jo kolmas painos Skelligista, mikä on sinänsä aivan loistavaa.

Skellig kuuluu niiden ”hassujen” kirjojen joukkoon, joita tulee helposti arvioitua ulkonäön perusteella. Kirja on pieni ja ohut, voisi sanoa että ”pelkkä läpäre”, mutta sen kansien väliin kätkeytyy melkoinen lukukokemus, näin kävi ainakin minulle. Toisin sanoen jälleen tuli todistettua se, että määrä ei todellakaan korvaa laatua. Ja hyvä näin. Skellig on tarinan kehyksien osalta hyvin realistinen teos, jossa on häivähdys jotakin ylimaallista, jotakin ”maagista”. Jos halutaan kategorisoida, maaginen realismi lienee se kolo, johon Skellig luontevasti sujahtaa tarinan teemojen ja elementtien osalta.

David Almondin kotisivuilta huomasin, että Nimeni on Skellig -kirjan edeltäjä My Name Is Mina and I Love the Night -kirja on tulossa ulos syksyllä 2010. Toivottavasti tästä kirjasta saadaan myös suomennos.

Keitä kirjallisuuspalkinnot kiinnostaa, tiedoksi että David Almond on vuoden 2010 Hans Christian Andersen kirjallisuuspalkinnon voittaja, joka on käsittääkseni maailman arvostetuin lasten (ja nuorten?) kirjallisuuden palkinto. Kysymysmerkki suluissa tulee lähinnä siitä, että en itseasiassa tiedä kuinka paljon maailmalla harjoitetaan samanlaista käytäntöä kuin Suomessa, eli puhutaan lasten ja nuorten kirjallisuudesta. Monin paikoin nimittäin puhutaan pääasiassa lasten kirjallisuudesta.

David Almond: Nimeni on Skellig

Tammi 2009

Suom. Kaisa Kattelus

175 s.

Lähestulkoon ei mikään eikä kukaan

Michaelin perhe muuttaa uuteen kotiin. Samaan aikaan perheeseen syntyy keskos-vauva. Kaikki on hyvin sekavaa, etenkin kun uuden kodin autotallista löytyy jotakin sellaista, mitä Michael ei ole koskaan ennen nähnyt. Romahtamaisillaan ja hylättyä rojua täynnä olevan autotallin pimeydessä on mies, joka on elävä, mutta silti ikään kuin kuollut.

Michaelin elämä muuttuu käden käänteessä. Onko mies todellinen, ja jos on, kuka ja mikä hän oikein on? Jotakin muutakin kuin lähestulkoon ”ei mikään eikä kukaan”, kuten mies Michaelin kysymykseen vastaa. Ei kukaan -mies on kotoisin ei mistään, ja hänellä kasvaa siivet selässä. Onneksi naapurissa asuu Michaelin ikäinen tyttö, Mina, jolle Michael voi uskoa salaisuutensa.

Kertomuksen minä-kertojana toimii nuori Michael, jonka hämmennystä kuvataan arjen erilaisten tilanteiden kautta. Koulu tuo omat haasteensa Michaelin elämään, varsinkin kaikkien niiden uusien kokemusten myötä, jotka muuttavat Michaelin tapaa havainnoida maailmaa sekä hänen tapaansa ajatella asioista. Ystävyys Minan kanssa tukee uusista kokemuksista selviämistä. Herkkä, havainnointikykyinen ja kriittinen Mina opettaa pojalle paljon.

Nimeni on Skellig on vaatimattoman oloinen kirja, joka kätkee sisäänsä hyvin vaikuttavan tarinan. Kertomus on yhtä aikaa voimakas kuvaus Michaelin ja Minan ystävyydestä, erilaisuudesta sekä elämän myötä eteen tulevista vaikeuksista ja niistä selviämisestä. Ystävyys ja perheen tuki auttavat vaikeina hetkinä, mutta kuten Michaelin isä pojalleen toteaa, tarvitaan myös uskoa siihen, että elämä kantaa.

David Almondin Nimeni on Skellig ilmestyi ensimmäisen kerran suomeksi 2000-luvun alussa. Kesällä 2009 ilmestynyt teos on kolmas painos. Suositeltavaa lukemista kaiken ikäisille. David Almond on lahjakas kirjoittaja.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: