Päivi Honkapää: Meren alku

Ohessa Päivi Honkapään Meren alusta Sanomalehti Kalevaan kirjoittamani kritiikki. Käsittääkseni kritiikki tuli ulos maanantaina 4.1.2010. Kirjoitin Meren alusta myös Onnimannin viime vuoden viimeiseen numeroon otsikolla ”Unohduksen aalloilla”. Se teksti löytyy (pdf -tiedosto) Lasten ja nuorten kirjallisuudesta kirjoittamiani kritiikkejä -sivulta.

Meren alku on itsenäinen jatko-osa Päivi Honkapään hienolle esikoisteokselle Viides tuuli. Suosittelen molempia teoksia lämpimästi!

Kotimaisen fantasian siivin tuultenvartijoiden maailmaan

Kirjallisuuden laji: Fantasia

Päivi Honkapää: Meren alku

WSOY 2009.

Kirjailija Päivi Honkapään Meren alku on itsenäinen jatko-osa tarinalle, jossa lukija pääsi tutustumaan yhtä aikaa synkähköön ja kiehtovaan tuulenhaltijoiden maailmaan. Palkittu esikoisteos Viides tuuli kertoi nuoresta Sawanasta, joka etsi omaa paikkaansa tarinankertojien maailmassa, ja löysi oman äänensä tuultenvartijoiden parista. Matkallaan Sawana tutustui Musta Lokki –nimiseen laivaan ja kapteeni Geretiin. Meren alku jatkaa kapteeni Geretin tarinaa siitä, mitä lukijalle raotettiin vain hiukan Honkapään esikoisteoksessa.

Geretin elämä aukeaa lukijan eteen kapteenin itsensä ja muiden henkilöhahmojen kertomana. Eri näkökulmien kautta tuultenvartijoiden maailma paljastuu varsin raadolliseksi paikaksi. Yhdessä Geretin ja muiden kiinnostavien henkilöhahmojen kanssa Mustan Lokin matka käy meren alkuun. Vaikka Musta Lokki on laiva, se on melkein kuin yksi tarinan henkilöhahmoista, jonka kautta kapteeni Geretin tarina avautuu luontevimmalla tavalla, onhan Geret ollut laivan kapteeni koko elämänsä ajan.

Meren alku -teoksesta puhuminen Viidennen tuulen itsenäisenä jatko-osana on siinä mielessä hiukan hassua, että teos nojaa voimakkaasti Viidenteen tuuleen etenkin tarinarakenteen osalta. Lukijalle kerrotaan monia asioita, jotka aukeavat paremmin jos on lukenut ensimmäisen osan. Meren alku toimii erinomaisesti itsenäisenäkin teoksena, mutta itse palasin Viidennen tuulen tarinaan monta kertaa etenkin Sawanan henkilöhahmon vuoksi. Sawana on olennainen osa Meren alun tarinaa, ja se mitä hänelle Viidennessä tuulessa tapahtui, kantaa tarinaa eteenpäin myös nyt.

Päivi Honkapää on erittäin lahjakas kirjoittaja. Viides tuuli ja Meren alku vievät suomalaista fantasiakirjallisuutta kohti uusia, persoonallisia ja ennen kaikkea kiinnostavia suuntia. Näiden teosten kohdalla tulee väistämättä mieleen myös se, onko tekstien luokittelu lasten ja nuorten sekä aikuisten kirjallisuudeksi aikansa elänyttä. Honkapään tarinat ovat selkeästi ”rajapintatekstejä”, jotka saattavat hyvinkin kiehtoa kaiken ikäisiä lukijoita.

Maria Loikkanen

2 kommenttia

 1. Teresita said,

  14 tammikuun, 2010 klo 12:02 am

  Tämähän se olikin! Mietin kerran kuumeisesti, että mikähän mahtoi olla se eräs kirja, joka jostain syystä jäi päähäni kummittelemaan suosituksistasi. Parvelan saaga oli yksi juttu, mutta tämä oli se toinen. Tai siis oikeastaan se Viides tuuli. Tarkemmin en osaa sanoa, miksi juuri tämä kaikista kirjoista, joista olet täällä maininnut, mutta veikkaisin hyvää vaikutelmaa 🙂 Kirjastoon siis. Tai ainakin sitten kun olen saanut edes osan edellisistä luettua…

 2. Maria L. said,

  14 tammikuun, 2010 klo 2:55 pm

  Heip! Jep, tykkäsin kovasti molemmista Honkapään teoksista, mutta tosiaan koin, että Viides tuuli rakentaa pohjan, jota ilman Meren alku ei ehkä aukeaisi – ainakaan minulle.

  Lukemisen iloa!


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: