Ville Tanttu: Tiikerisydän

Kirjoitin Onnimanniin (4/2012) myös Ville Tantun Tiikerisydämestä. Kyllä minä tätä teosta pukinkonttiin suosittelen, jos joku etsii luettavaa hieman nuoremmille lukijoille.

Oikein mukavaa joulunalusviikkoa kaikille!

Ville Tanttu: Tiikerisydän

WSOY 2012

191 s.

Tiikerisydän on peloton ja hyvä

Ville Tanttu on kirjoittanut monimuotoisuudessaan kiinnostavan esikoisteoksen Tiikerisydän, jossa tutkitaan isoja teemoja. Kertojana toimivan yhdeksänvuotiaan Amoksen kautta esille nousevat muun muassa perhedynamiikka, pelkotilat sekä perusluottamuksen rakentuminen.

Amos on kiinnostunut avaruudesta. Tiimi Tellus, Amos ja hänen paras ystävänsä Benjamin, tutustuvat yhdessä avaruuden saloihin. Arjen elämä, etenkin koulunkäynti muodostaa Amokselle painajaismaisen vastapainon avaruuden vapaudelle. Jo ensimmäisenä päivänä uudessa koulussa Amos kohtaa pelon, epäonnistumisen ja häpeän. Käynnistyy lumivyöryn kaltaiset tapahtumat, joista muodostuu myös Amoksen painajainen – Amosta väijyvä Monsteri.

Mitä enemmän Amos pelkää ja häpeää, sitä suuremmaksi Monsteri kasvaa. Amoksen pelko on käsin kosketeltavaa. Tanttu kuvaa lapsen sisäistä maailmaa tavalla, johon on helppo samaistua. Amoksen kaipaus, rakkaus ja luottamus rikkoutuvat jatkuvasti perheen sisäisessä etäisyydessä. Häpeä ja kiukku patoutuvat tulpan lailla pelon ympärille, pelon joka kohdistuu etenkin isään. Tunteiden tuntemiseen turvallisesti yhdessä vanhempien kanssa ei ole kotona mahdollisuutta.

Tiikerisydän on koskettava tarina, jota maustavat monet viehättävät yksityiskohdat, kuten kuvitus ja sanaleikit. Sanaleikkiteema on osuva, etenkin kun Amoksella on vaikeuksia juuri lukemisen ja kirjoittamisen kanssa. Teoksen kuvitus, joka on Ville Tantun käsialaa, on mukava yllätys. Kuvat ja kuvatekstit osallistuvat tarinan kulkuun, voimistaen tarinan luomia mielikuvia.

Erityisen mielenkiintoinen hahmo Tiikerisydämessä on avaruusorava Joel, joka yhtä aikaa Amoksen ystävä sekä opas. Oppaana Joel on enemmänkin zen-mestari, tutustuttaessaan Amosta zenin kaltaiseen olemiseen ja elämään luottamiseen. Lasta meditaatioon ja energiakenttien tuntemukseen opastava lelu-ystävä ei liene kovin yleinen kotimaisen lastenkirjallisuuden kentällä, mutta ei lainkaan hassumpi, kuten Tiikerisydämen tarina näyttää!

Maria Loikkanen

2 kommenttia

 1. Nimetön said,

  16 helmikuun, 2013 klo 5:21 pm

  Hei Maria,

  Kiitos kivasta ja osuvasta kirjoituksesta!

  t. Ville Tanttu

 2. Maria L. said,

  20 helmikuun, 2013 klo 10:24 am

  Hei Ville ja kiitos palautteestasi. Sitä harvemmin tässä toimenkuvassa saa, etenkään positiivista sellaista 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: