Maria Turtschaninoff: Helsingin alla

Kirjoitin Savon Sanomiin arvion Maria Turtschaninoffin Helsingin alla -teoksesta. Koska Savon Sanomat tekee yhteistyötä mm. Keskisuomalaisen kanssa, joskus käy niin että jutut ilmestyvät yhteistyökumppaneiden kulttuuripalstoilla aikaisemmin kuin Savon Sanomissa. Tämä juttu on tainnut tulla Keskisuomalaisessa ulos 12.6.2012, Savon Sanomissa en ole sitä vielä huomannut.

Jotakin pientä editointia on näemmä toimituksen taholla tehty. Teksti jonka on tässä alla, on alkuperäinen, yllä olevasta linkistä löytyy toimituksen muokkaama versio.

Kirjallista kesää kaikille! 😀

Maria Turtschaninoff: Helsingin alla

Suomentanut Marja Kyrö

Tammi 2012

493 s.

Vartijakansan tarina

Maria Turtschaninoffin Helsingin alla on huikaiseva ja hengästyttävä tarina ystävyydestä, rakkaudesta, rikkinäisen minuuden eheyttämisestä sekä maailman pelastamisesta. Kertomus käynnistyy sadun hengessä, josta hyppy arkipäivän elämän kautta fantastiseen sekoittaa täysin kahden teini-ikäisen päähenkilön elämän.

Alva ja hänen ystävänsä Joel päätyvät seikkailuun, kun Alvan menneisyys ilmestyy maan alta omalaatuisen Nide-nimisen pojan hahmossa hänen elämäänsä. Helsingin alla sijaitsee toinen maailma, Alvan kotimaailma, jonka tyttö on unohtanut. Menneisyytensä mielensä syvimpiin sopukoihin haudannut Alva on haasteen edessä: maan alla piileksivä uhka voi tuhota koko maailman, ellei Alva muista kuka hän on ja mikä hänen sukunsa tehtävä on. Alvan on kohdattava ja parannettava omat syvimmät haavansa, jotta hän voi pelastaa muut.

Alvan henkilöhahmoon kiteytyy paljon. Toisaalta herkkä ja haavoittuva tyttö hapuilee Joelin ja Niden välissä, toisaalta hän on peloton soturi, joka ymmärtää vastuunsa ja toimii sen mukaan. Alva on ristiriitainen hahmo, joka saattaa jopa ärsyttää lukijoita. Parantajan ja pelastajan roolin kautta Alvan hahmo kytkeytyy vahvasti satu- ja fantasiaperinteen shamaaniin, joka matkaa maan alisilla mailla saaden sieltä voimansa. Tässä roolissa Alva kulkee läpi sen kokemuksen, että yhdessä olemme vahvempia kuin yksin, ja että parantumiseen sekä maailman pelastamiseen tarvitaan myös muiden apua.

Helsingin alla rakentuu vahvasti sadun ja fantasian elementtien sekä suomalaisten kansanuskomusten varaan. Nämä elementit ja uskomukset konkretisoituvat vahvassa ja persoonallisessa henkilöhahmogalleriassa. Galleria koostuu peikkojen lisäksi erilaisista luonnonhengistä kuten haltijoista, keijuista ja lohikäärmeistä. Päähenkilöt Alva, Joel ja Nide vaeltavat legendojen joukossa etsimässä vastauksia mysteeriin.

Maria Turtschaninoffin Helsingin alla on omaa luokkaansa fantasiakirjallisuuden kentällä. Urbaani tarinamaisema tukeutuu perinteisiin sadun ja fantasian aineksiin muodostaen kokonaisuuden, joka kohottaa lukijan upean tarinan tuuliin. Kotimaiset nuortenkirjailijat ovat mahtava uutta luova voima. Juuri kun luulee nähneensä paljon ilmestyy jotakin mikä lyö totaalisesti ällikällä, kuten Helsingin alla.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: