Mifongin perinnön arvio Savon Sanomissa

Savon Sanomista tilattiin arvio J.S. Meresmaan esikoisteoksesta Mifongin perintö. Joskus käy näin, eli että kirjoitan useammalle taholle arvion samasta teoksesta. Tällöin en voi käyttää aikaisemmin tekemiäni arvioita tai kirjoittaa ”lähes samanlaista” arviota johtuen jo siitä, että arvioideni tekijänoikeudet jäävät jutun tilaajille (jep, joudun kysymään lupaa siihen, että saan julkaista omat tekstini täällä…). Enkä tietysti edes haluaisi käyttää samoja arvioita, koska eihän siinä ole mitään järkeä. Tosin sen kyllä sanon, että nykyisillä merkkimäärillä (enimmäkseen lyhyillä) on haastavaa kirjoittaa arvioita, joissa tuodaan esille erilaisia näkökulmia samasta teoksesta.

Tiedoksi, jos joku asiaa ihmettelee: Savon Sanomat kuuluu Keskisuomalaisen konserniin. Sen vuoksi Savon Sanomiin kirjoittamani arviot ilmestyvät myös Keskisuomalaisessa. Savon Sanomat puolestaan tekee yhteistyötä Karjalaisen kanssa ainakin kulttuurin tiimoilta, siksi Savon Sanomiin kirjoittamiani arvioita ilmestyy myös Karjalaisessa. Palkkiopuoleen yhteistyö ei vaikuta, eli palkkio maksetaan yhden lehden taholta ja sillä siisti.

Tässä linkki Savon Sanomien Viihdesivustolle Mifongin perinnön arvioon. Sekä lehtiarviosta että verkkoon tulleesta arviosta oli leikattu pois toiseksi viimeinen lause, jossa kerrotaan että ”Mifongin perintö on luokiteltu sekä nuortenkirjaksi että aikuistenkirjaksi”. Viimeinen lause ”Kuvitus on kirjailijan omaa käsialaa” on säästetty. Näppärästi se käy.

J.S. Meresmaa: Mifongin perintö

Karisto 2012

470 s.

Eeppisen fantasian äärellä

J.S. Meresmaan esikoisteos Mifongin perintö kuljettaa lukijan eeppisen fantasian maailmaan. Tarinan keskiössä ovat kaksi sukulinjaa, joiden kohtalot sekoittuvat toisiinsa viattomalta vaikuttavan etsintäretken kautta. Rondestanin suvun seikkailija Dante saa toimeksiannon etsiä harvinainen kirja. Matkansa aikana hän pelastaa Merontesin kuningashuoneen prinsessan kuolemanvaarasta. Käynnistyy tapahtumaketju, jolle varsinainen tarina rakentuu.

Eeppisen fantasian teoksesta tekevät useat elementit. Tarinan näyttämö rakentuu suljetusta fantasiamaailmasta, jossa klassinen hyvä-paha -asetelma muodostaa puitteet lukuisten henkilöhahmojen seikkailuille. Unohdetut myytit ja legendat ovat vahvasti läsnä, mikä on eeppiselle fantasialle tyypillistä. Tässä tapauksessa kyseessä on mifonki, johon liittyvien salaisuuksien selvittäminen rakentaa vankkaa pohjaa tarinalle.

Miekka ja magia -fantasian faneihin Mifongin perintö ei välttämättä pure, kun taas historiallisten tarinoiden ystäviä teos saattaa hyvinkin houkuttaa. Tarina kun ei magiaa saati suuria taisteluita juuri sisällä, vaan kulkee omaa tietään rakentaen lukijan eteen historiallista seikkailua muistuttavan kudelman.

Esikoisteokseksi Mifongin perintö on kunniahimoinen hanke, jonka toteuttamisessa J.S. Meresmaa on tehnyt perusteellista työtä. Runsaana versova tarina pysyy tiiviisti koossa ja koukuttaa lukijan. Mifongin perintö on sarjan ensimmäinen osa, nähtäväksi jää montako osaa on tulossa. Teos on luokiteltu sekä nuortenkirjaksi että aikuistenkirjaksi. Kuvitus on kirjailijan omaa käsialaa.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: