Laura Lähteenmäki: North End – Niskaan putoava taivas

Kirjoitin Savon Sanomiin arvion Laura Lähteenmäen uutuusteoksesta North End – Niskaan putoava taivas.

Sen verran verkkoversiota oli näemmä ”siivottu” tai editoitu – miksi sitä kukakin haluaa kutsua – että arvion viimeinen lause on napsaistu pois.

Laura Lähteenmäki: North End – Niskaan putoava taivas

WSOY 2012

258 s.

North End -sarjan avausosa vastaa tarinannälkään

Laura Lähteenmäen North End on nuorille suunnattu ”Muutoksen” jälkeisestä ajasta kertova sarja. Avausosa Niskaan putoava taivas käynnistyy, kun teini-ikäinen Tekla perheineen muuttaa North Endiin, pohjoisen perukoille. Tytöllä on edessä uusi elämä paikassa, joka ei voisi häntä vähempää kiinnostaa.

North Endin elämää hallitsee silmitön talvi. Teklan elämää hallitsee kaipuu takaisin vanhaan. North Endin nuoret ovat aktiivisia ja osallistuvia, myös yhteiskunnallisesti. Tekla haluaisi pitää hauskaa eikä miettiä painavia asioita. Kun tyttö äkkää mahdollisuuden viettää hetken itsenäistä elämää, tarttuu hän tilaisuuteen epäröimättä. Onhan syntymäpäivä on tulossa ja bileet mielessä. Teklan ratkaisu ei ole viisaimmasta päästä. Tottumattomana North Endin talveen edessä on viikko, joka lopullisesti muuttaa Teklan ja pikkuveli Kaurin elämän.

Hiukan junnaavan alun jälkeen tarina käynnistyy vauhdilla ja nappaa lukijan imuunsa. Niskaan putoavan taivaan hallitseva teema on muutos, jota kuvataan Teklan ja lukuisten värikkäiden, jopa karikatyyrimaisten sivuhenkilöiden avulla. Myllerryksessä myös nuorten unelmia, murheita sekä keskinäisiä suhteita koskettavat teemat nousevat luontevasti esille. Uuden yhteisön vieraus korostaa käynnissä olevaa muutosta, jonka virroissa Tekla navigoi vastahakoisesti. Yksi kerrallaan tytön vanhaan elämään liittyvät kuvitelmat kuitenkin murtuvat ja sortuvat. Muutos tekee tilaa uudelle, paremmalle elämälle. Pikkuhiljaa Teklakin alkaa tämän käsittää.

Teoksen teemat asettuvat dystopisen kehyksen sisälle. Dystopialle on tyypillistä kuvata tulevaisuuden ei-toivottua yhteiskuntaa tai jonkinlaisen katastrofin kohdannutta yhteisöä. North Endin maailmassa ilmastonmuutoksen seurauksena myös yhteiskuntajärjestys on muuttunut rajusti, ei-toivottuun suuntaan. Tätä kautta yhteiskunnan epäkohtia koskevat tapahtumat nousevat olennaiseksi osaksi tarinaa auttaen muodostamaan kokonaisuuden, joka on looginen, tiivis ja toimiva.

Laura Lähteenmäen romaani Alexandra Suuri oli Finlandia Junior -ehdokkaana 2010, syystäkin. Lähteenmäellä on taito rakentaa tarinoita, joissa on voimakkaan lukukokemuksen mahdollistavaa syvyyttä. Sitä ”jotakin”, joka tekee tekstistä maagisen ja ruokkii tarinannälkäistä. North End – Niskaan putoava taivas on monisävyinen ja herättelevä romaani. Sarjan avausosaa voi lämpimästi suositella kaiken ikäisille lukijoille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: