Marjut Hjelt & Jaana Aalto: Lumoava haltijakansa

Kirjoitin joulun alla ilmestyneeseen Onnimanniin pienehkön arvion Hjeltin & Aallon kauniista teoksesta Lumoava haltijakansa.

Joulu tuli ja meni, mutta vinkkinä silti, että tässä on oiva joulu- tai syntymäpäivälahjavinkki kaikille haltijoista ja keijukaisista kiinnostuneille! Kohtahan joulu on taas ovella 😀

Marjut Hjelt & Jaana Aalto: Lumoava haltijakansa

Karisto 2011

127 s.

Haltijoista ja keijukaisista

”Kukapa olisi uskonut, että jäkälillä ja sammalillakin on omat haltijansa eli keijukaisensa!” Ken uskoo, ja ken haluaa aiheesta lisää tietää, nyt siihen on mahdollista tutustua laajemmin. Lumoava haltijakansa on tietorikas ja visuaalisesti kutsuva teos, joka koostuu tarinakokoelmista sekä haltijoista ja keijuista kertovista tieto-osioista. Lumoava haltijakansa on syntynyt perinteentutkija ja tietokirjailija Marjut Hjeltin sekä taiteilija Jaana Aallon yhteistyönä.

Vanha suomalainen mytologia ja kansanuskomukset pohjautuvat pitkälti metsän ja kodin haltijoiden, kuten tonttujen, olemassaoloon. Keijukaisista suomalaisissa kansantaruissa on puhuttu vähemmän, kun taas anglosaksisessa kulttuurissa ja perinteessä keijukaisilla on ollut iso rooli. Marjut Hjelt on nähnyt paljon vaivaa luodakseen uudenlaisen keijuista kertovan myyttisen kokonaisuuden suomalaiseen kulttuuriin. Kokonaisuutta pohjustetaan haltijoiden ja keijukaisten historialla, kuten kertomuksilla muinaisista keijukuninkaista ja -kuningattarista, jotka elivät Brittein saarilla.

Lumoava haltijakansa esittelee yksityiskohtaisesti eri luonnonhenkiä. Puiden ja pensaiden hengistä puhutaan haltijoina, kukkakasvien hengistä puhutaan keijukaisina. Tekstiä värittää luonnonhenkiin liittyvät tarinat, kuten kertomus Helsingin Herttoniemen kartanon tanssiaisista. Kotimaiseen metsämaisemaan istuvat tarinat etenkin jäkälien ja sammaleiden haltijoista. Tekstin lomassa on myös aimo annos puutarhatietoutta.

Jaana Aallon herkkä kuvitus virittää lukijan levolliseen tunnelmaan. Kuvitus on yhtä aikaa havainnollistava ja erittäin kaunis. Osa kuvista vie vauhdikkaaseen tunnelmaan, kuvissa oleva liike ja toiminta kutsuu mukaansa. Toiset kuvat pysäyttävät ihailemaan luontomaisemia. Kokonaisuuden lempeät värisävyt rauhoittavat lukijan tarinan äärelle, tukien tekstin kertomaa.

Isokokoisesta kirjasta löytyy yksityiskohtaista tietoa luonnonhenkien maailmasta, kansaperinteestä, kansantaruista tai fantasiakirjallisuudesta kiinnostuneille lukijoille, huumorilla sävytettynä. Etenkin haltijakalenterin karikatyyrinomaiset muotokuvat saavat suupielet kohoamaan ylöspäin. Tämä kirja myös joululahjavinkkien joukkoon!

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: