Tulihan se sieltä

Otsikko viittaa edelliseen blogimerkintään, jossa pähkäilin Sari Peltoniemen ”Kuulen kutsun metsän peittoon” -teoksesta Savon Sanomiin kirjoittamaani arviota. Lähinnä sitä, että arvio ei ole tullut vielä ulos, vaikka lähetin sen toimitukseen jo viime syksynä.

Tulihan se sieltä! Tänään bongasin arvion Savon Sanomien nettisivuilta. Tässäpä tämä! 😉

Sari Peltoniemi: Kuulen kutsun metsän peittoon

Tammi 2011.

153 s.

Täynnä ihmeen tuntua

Jouni on Lapissa vaeltamassa perheensä kanssa. Yöllä hän näkee metsässä naisen, joka kuiskii hänen nimeään. Isä ja sisko sanovat, että se ei ollut todellista. Kotiin palattuaan Jouni näkee naisen taas. Kaupungissa liikkuu miehiä jotka yrittävät kaapata hänet. Joku tai jokin haluaa Jounin, mutta miksi?

Kuulen kutsun metsän peittoon on arjen tavallisia tapahtumia ravisteleva seikkailukertomus. Myyttisten tarina-ainesten avulla kirjailija Sari Peltoniemi vie lukijan todellisuuden rajamaille, joissa kulkija helposti eksyy. Ikiaikainen shamanistinen perinne tulee osaksi nykypäivää. Voisiko Jounin kadonnut saamelainen äiti olla mysteerin avain? Jouni aloittaa matkan tuntemattomaan, oman kansansa historiaan.

Saamelaisteeman kautta tarinassa nousee esille melkoinen mätäpaise Suomen historiassa, kolttasaamelaisten kulttuurin järjestelmällinen tuhoaminen. Jouni tutustuu kansansa historiaan häveten tietämättömyyttään, alkaen samalla nähdä perheensä ja läheisensä uudessa valossa. Juurien merkitys korostuu. Jouni on osa yhteisöä johon voi luottaa ja turvata, ja missä voi myös näyttää pahan olonsa ilman hylätyksi tulemisen pelkoa.

Kuulen kutsun metsän peittoon kuvaa Jounin matkaa monella tasolla. Yhtäällä on arjen elämä suruineen ja iloineen, toisaalla ulkona vaaniva nimetön kauhu. Herkkien teini-ikäisten tunnot tulevat paperilta läpi, Jounin pelko on välillä käsin kosketeltavaa. Vastapainona toimii vapautuneeseen nauruun kirvoittava huumori, etenkin pojan hämmentyneet mietteet liittyen tyttöjen kanssa olemiseen. Jouni ja kertomuksen muut nuoret ovat hellyyttäviä hauraudessaan. Nuorten keskinäinen, virkistävän suora dialogi rytmittää kerrontaa.

Monipuolisena kirjoittajana tunnettu Sari Peltoniemi kirjoittaa tarinat eloon tavalla, jossa maaginen ravistelee ja venyttää todellisuuskäsityksien rajoja. Samalla laajentuvat myös kotimaisen fantasiagenren rajat, mikä on aina upea asia. Kuulen kutsun metsän peittoon on syvä ja voimakas tarina, täynnä ihmeen tuntua.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: