Ritva Toivola: Anni Unennäkijä

Ritva Toivolan Anni Unennäkijä ilmestyi viime kesänä. Teos on jatko-osa Tuomas Karhumielelle. Oheisen arvion kirjoitin Onnimannin 4/2011 Puntariin.

Ritva Toivola: Anni Unennäkijä

Tammi 2011

246 s.

Uni näkijää opastaa

Anni Unennäkijä on jatkoa palkitulle Tuomas Karhumielelle, jossa kievarin renkipoika Tuomas muuttui karhuksi vedettyään lumotun karhunnahkan ylleen. Kievarin omistajien tytär Anni auttoi Tuomasta tämän seikkailussa, ja nuorista tuli hyviä ystäviä.

Anni Unennäkijän kehyskertomuksena toimii Annin paluu Kellojärven kievariin kaupungista, jossa hän on ollut piikomassa ja pohtimassa mitä isona haluaisi tehdä. Jännitystä elämään tuo se, että Anni näkee toistuvasti Kurmo-noidan aarteesta kertova unta. Aarre kutsuu tyttöä ja Tuomasta luokseen.

Nuorten itsenäistyminen on teema, johon aarteen etsintä nivoutuu. Annin ja Tuomaksen motivaatio Kurmo-noidan aarteen löytämiseksi on osaltaan myös se, että he saisivat paremmat mahdollisuudet elää itsenäistä elämää. Seikkailujensa myötä nuorien itsetuntemus ja sitä kautta myös itseluottamus, on lisääntynyt roimasti. Luottamusta tarvitaankin, sillä Kurmo-noidan aarteen etsinnässä on yllätyksiä luvassa.

Ison sivuteeman muodostaa kyläläisten ja kievarilaisten suhtautuminen kylän erakkoeläjiin. Anni ja Tuomas saavat tietää, että kylillä haudotaan pahaa Räpylä-Niemiselle, ystävälliselle erakkoeläjälle. Kansanparantaja Suo-Saaran lailla Räpylä-Niemisellä on hyvin läheinen suhde luontoon ja luonnon henkiin, mikä ei miellytä kaikkia kyläläisiä. Anni ja Tuomas eivät yliluonnollisina pidettyjä asioita hätkähdä, ja pitävät heikompien puolta. Tapahtumien tiimellyksessä alkaa seljetä Kellojärven kievarin, Annin ja Tuomaksen sekä Räpylä-Niemisen tulevaisuus.

Ritva Toivola on kirjoittanut yli 30 lasten ja nuorten kirjaa. Pitkän linjan kirjoittajan ominta alaa ovat satu ja fantasia, mikä näkyy myös Anni Unennäkijässä. Toivola nivoo taitavasti yhteen vanhaa suomalaista kansanperinnettä uskomuksineen sekä epäluuloineen, luoden samalla kuvan entisajan maaseudun elämästä. Tuomas Karhumielen tavoin Anni Unennäkijä kuvaa historiallista suomalaista talonpoikaismaisemaa, johon fantasia sekoittuu etenkin kansanuskomusten kautta luontevalla tavalla. Tätä matkantekoa on ollut ilo seurata.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: