Etsijät – novelleja nuorille

Ohessa lyhyt ja ytimekäs arvio Etsijät -novellikokoelmasta, jonka kirjoitin Onnimanniin. Ilmestynyt numerossa 3/2011.

Etsijät. Novelleja nuorille.

Toimittanut Tapani Bagge.

Tammi 2011

163 s.

Monipuolinen novellikokoelma nuorille

Etsijät -novellikokoelma koostuu 15 kotimaisen nuortenkirjailijan tekstistä. Jokaiselta kirjoittajalta on kokoelmassa yksi novelli, mikä mahdollistaa hyvin erilaisten fiktiivisten maailmoiden kokemisen yksien kansien välissä. Kirjoittajien joukossa ovat muun muassa Kirsti Kuronen, Tomi Kontio, Eppu Nuotio, Tuula Kallioniemi sekä kokoelman nimikkonovellin kirjoittaja Markku Karpio.

Kokoelman nimi on teoksen punainen lanka, etsijöiden tarinoita seurataan. Monia kertomuksia sävyttävät yliluonnolliset teemat, jotka vievät lukijan muun muassa kummitusjunasta etsintäretkelle kummitustaloon, ja koulun liikuntatunnin kummallisten tapahtumien kautta peikkojen maailmaan. Myös huonon itsetunnon ja kiusaamisen teemat nousevat novelleissa esille.

Aikuista lukijaa Etsijät-kokoelma ilahduttaa siinä mielessä, että kovin usein ei nuorille kirjoitettuja novellikokoelmia ilmesty, joten tämä teos on kovasti tervetullut. Novellit itsessään herättävät monenlaisia mietteitä. Kokonaisuus toimii. Tekstit ovat mitoiltaan sopusuhtaisen napakoita, ja rakenteen osalta esimerkillisiä novelleja. Silti jotakin puuttuu. Tunnelman osalta monista novelleista hehkuu moraalinen opettavaisuus, mikä tuntuu lukijan aliarvioimiselta ja latistaa lukukokemusta.

Tarinoihin on yritetty hakea särmää, mutta kokonaisuutta ajatellen sitä voisi olla enemmän. Harri István Mäen kiinnostava dialogimuotoon rakennettu novelli ”Ne” jättää lukijan mietteliääksi, ja pistää pohtimaan lukemaansa. Timo Parvelan novellissa ”Veljeni on idiootti” särmä rakentuu huumorin kautta, ja novelli onkin omiaan avaamaan kokoelman. Marja-Leena Tiaisen ”Peli poikki” -novelli on oivaltava kertomus pelosta ja pelkojen kohtaamisesta, sekä ymmärrykselle avautumisesta.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: