Kirsti Ellilä – Eksyneet näkevät unia

Kirjoitin Kirsti Ellilän hienosta teoksesta pienen arvion Onnimanniin. Pienellä tarkoitan siis lyhyehköä.

Kiinnostava kirja. Ilman muuta suosittelen! Joululahjavinkki? 😉

Kirsti Ellilä: Eksyneet näkevät unia

Karisto 2011

183 sivua

Nimettömän kulkijan tiet

Kotimainen fantasiakirjallisuus kehittyy ilahduttavan monimuotoisiin suuntiin. Uusi tulija kentällä on Kirsti Ellilän teos Eksyneet näkevät unia. Tarinan päähenkilö Nimetön asustelee Varjojen maassa maahisten kanssa. Tyttö ei tiedä nimeään eikä muista menneisyyttään. Jakob-koiran ja satunnaisten unien lisäksi mitään ei ole jäljellä entisestä elämästä, jos sellaista on koskaan ollutkaan. Nimetön epäilee utuisia uniaan itsekin, kunnes eräänä päivänä saa käsiinsä konkreettisia todisteita siitä, että jotakin muutakin hänellä on joskus ollut. Elämä toisessa paikassa. Nimetön lähtee etsintämatkalle, joka muuttaa maailmaa.

Eksyneet näkevät unia on pituudeltaan ehkä pieni, mutta sisällöltään pippurinen. Klassisten fantasiatarinoiden tavoin kertomuksen päähenkilö suorittaa matkan, jonka aikana hän löytää tien sisimpäänsä ja omaan voimaansa, ja sitä kautta ratkaisee myös ulkoisen maailman vaikeuksia. Tarinan sivuilta löytyy myös fantasiagenrelle uusia aineksia etenkin henkilöhahmojen muodossa. Omalaatuiset karikatyyrit, kuten kankaantekijä Mommakka ja Salomon Silkintekijä värittävät Nimettömän kulkijan matkaa.

Eksyneet näkevät unia on oivaltavaa luettavaa kaiken ikäisille. Perheen pienimmillekin tarina sopii. Nimettömän etsijän vaikeat tilanteet ja välillä jopa käsin kosketeltava epätoivo tuodaan esiin lempeästi, valaen uskoa puhtaan sydämen voimaan. Tarinan loppuratkaisussa on perinteistä se, että paha saa palkkansa, mikä on kuitenkin hyvin tarpeellista lukijan mielenrauhaa ajatellen. Lopussa tarina tuo konkreettisesti esille etenkin sen, millainen voima negatiivisilla harhakuvilla voi mieleen ja sitä kautta ympäröivään todellisuuteen olla. Kun pelko väistyy, on auringolla taas tilaa luoda loistettaan.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: