Hanna van der Steen ja kotimaisen fantasian uusia tuulia

Kirjoitin Savon Sanomiin arvion Hanna van der Steenin esikoisteoksesta Ennustus. Huomasin tuossa, etsiessäni arviota Savon Sanomien verkkosivuilta, että verkossa oli julkaistu lyhennetty versio tekstistäni. Tässä linkki Savon Sanomien arvioon. Tämä tuntuu minusta hiukan hassulta, koska luulisi että verkossa jos missä olisi tilaa julkaista juttu sellaisenaan. Minusta tämä oli muutenkin arvioksi lyhyt. Sen ymmärrän, jos tekstiä joutuu paperilehteä varten muokkaamaan siksi että palstatila ei riitä. Noh, ehkä sitten lopussa mainitsemani asiat eivät olleet mainitsemisen arvoisia? Alla on arvion/kritiikin alkuperäinen versio, jossa myös loppulauseet mukana.

Fantasia

Hanna van der Steen: Ennustus. Tähtisilmät 1

Karisto 2011

405 s. Kotimaisen fantasiagenren kehitystä on ilahduttavaa seurata – ja erityisesti kirjailijoita, jotka monipuolistavat genreä idearikkailla teoksillaan. Hanna van der Steenin esikoisteos Ennustus on piristysruiske nimenomaan lapsille ja nuorille suunnatun kotimaisen fantasian kentällä.

Ennustus on sadun kaltaisia ja ”terryprattchetmaisia” piirteitä omaava fantasiaseikkailu. Tarinan päähenkilöitä ovat syntymässä toisistaan erotetut kaksoset, jotka löytävät toisensa uudelleen täyttäessään 13 vuotta. Vaarassa on koko valtakunta ja etenkin kuninkaalliset prinsessat, kun kauan sitten annettu ennustus on käymässä toteen.

Lukukokemuksena Ennustus on varsin hilpeä. Tapahtumien näyttämönä toimii sadunomainen Tähtilinnan valtakunta, joka herää kirjan sivuilla eloon mitä erikoisimpien henkilöhahmojen myötä. Hiukan pintaa syvemmälle tarinassa raapaistaan prinsessojen keskinäisen suhteen myötä, kun tytöt joutuvat pohtimaan asioita, jotka elämässä todella ovat merkityksellisiä. Tarina kulkee eteenpäin lyhyiden kappaleiden muodossa, jotka soveltuvat vallan mainiosti myös ääneen luettavaksi.

Esikoisteokseksi Ennustus on hieno avaus, josta on hyvä jatkaa tulossa olevien jatko-osien parissa. Kotimaisen fantasiagenren muutosta on kiinnostavaa seurata van der Steenin kaltaisten kirjailijoiden työn tiimoilta: yhä useampi kotimainen kirjoittaja ja esikoiskirjailija tarttuu fantasiagenreen, mikä tuo aivan uusia tuulia kirjallisuuden kentälle. Kirjallisuuden eri lajityyppien väliset rajat muuntuvat ja hakevat uusia muotoja, hienoa että kenttä on kokeiluille avoin.

Teksti: Maria Loikkanen

4 kommenttia

 1. Teresita said,

  16 elokuun, 2011 klo 1:03 pm

  Hyppäsin taas pitkästä aikaa fantasian vietäväksi ja tartuin Martinin Korppien kesteihin ennen kuin viides osa tulee ulos suomennettuna. Olen jossain puolivälin paikkeilla ja kaipailen jotain vähemmän mahtipontisen kokoista fantasiaseikkailua. Jotain mitä jaksaisi kannatella myös sängyssä lukiessaan 🙂 Sitä paitsi olen ihan pihalla näistä monista uutuuksista, joita olet blogissa esitellyt. Ja siitä, että niissä on paljon suomalaisia kirjailijoita. Mahtavuutta! Kirjastoreissu siis odottaa, kunhan Westerosin valtakunta saadaan tältä erää 700 sivua eteenpäin.
  Minun pitää nyt vain perehtyä kirja-arvosteluihisi ja löytää seuraava seikkailu!

 2. Katja said,

  23 elokuun, 2011 klo 9:04 am

  Tämä kuulostaa kieltämättä lupaavalta, humoristinen fantasiaseikkailu – ja vielä kotimainen. Ehdottomasti lukulistalle!

 3. Maria L. said,

  23 elokuun, 2011 klo 10:52 am

  Kiitos kommenteista!

  Toivottavasti en liioitellu ”terryprattchetmaisia” piirteitä, mutta olin niitä tunnistavinani teoksessa. Ja tosiaan nuoremmille lukijoille tämä on suunnattu, siinä missä Helena Wariksen Sudenlapset aikuisille lukijoille. Suosittelen ilman muuta myös Wariksen kirjaa, siinä on hiukan samantyyppistä sävyä kuin Martinin saagassa, mutta ei niin tummana. Onneksi. (En enää tällä iällä tahdo jaksaa kaameaa mättöä ja pelkkää juonittelua, jotakin positiivistakin kaipaisi…)

  Sari Peltoniemen teoksia suosittelen ilman muuta. Aion jossakin vaiheessa täällä pohtia Hirvi-teosta, siinähän teille molemmille olisi myös pureskeltavaa 😉 Kirsti Ellilän Eksyneet näkevät unia ilmestyi nyt kesällä, siinä myös kaunis fantasiakertomus. Ja tietenkin pitää Leinosen & Lappalaisen Routasisaruksia suositella, odottelen kärsimättömänä jatko-osaa. Seita Parkkolan Viima ja Usva -teoksia ette myöskään voi jättää lukematta, jos ihan ”must” teoksista puhutaan 😀

  Lisää kotimaista fantasiaa ilmestyy myös nyt syksyllä, kun kirjailijapari Terhi Rannela & Anneli Kanto uusin teos Tähystäjäneito ilmestyy. Kirjailijat ovat ottaneet yhteisharppauksen fantasian puolelle!

 4. Katja said,

  24 elokuun, 2011 klo 10:13 am

  Tähystäjäneitoa minäkin odotan mielenkiinnolla. Nyt on luvussa Mari Strachanin esikoinen Hiljaisuus soi h-mollissa, aika hurjia tunnelmia siinäkin. Hirvi on jäänyt mieleen erityisen kauniin kantensa ansiosta, mutta on vielä lukematta.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: