Routasisarukset

Kirjoitin Savon Sanomiin arvion Anne Leinosen ja Eija Lappaisen hienosta teoksesta Routasisarukset. Tarinalle on tulossa jatkoa, tosin en tiedä milloin.

On se vaan niin hienoa kuinka spekulatiivinen fiktio, eli fantasia, scifi ja maaginen realismi seisovat niin vahvalla pohjalla Suomessa – ylipäänsä ottaen Suomessa on paljon lahjakkaita kirjoittajia saralla kuin saralla. Omaa sydäntäni lämmittää eniten juurikin se, että vahvoja omaäänisiä kirjailijoita tai kirjailijapareja (mm. Nina Repo & Seita Parkkola sekä Anneli Kanto & Terhi Rannela) löytyy myös lasten ja nuorten kirjallisuuden puolelta!

Anne Leinonen ja Eija Lappalainen: Routasisarukset

WSOY 2011

398 s.

Kirjoittajapari Anne Leinosen ja Eija Lappalaisen uusin teos Routasisarukset aloittaa uuden kolmiosaisen sarjan, joka vie lukijan voimalliselle matkalle tulevaisuuden maailmaan. Routasisarusten lähtökohtana toimii tuhoutuneen maailman kuvaus. Tarinassa eletään 2300-lukua, vanha maailma on tuhoutunut bioterrori-iskussa kauan sitten. Hengissä selvinneet ovat muodostaneet pieniä yhteisöjä, joista osa on varsin tiukan kontrollin alla.

Lajityyppinsä eli dystopian edustajana Routasisarukset on varsin tervetullut teos. Kotimainen scifi ja sen eri alalajit kuten dystopia ovat Suomessa jääneet lähinnä paitsioasemaan vuosittain ilmestyvän kirjallisuuden joukossa. Routasisarukset ottaakin luontevasti paikkansa kotimaisen kirjallisuuden kentällä. Tarinassa dystopia yhdistyy juohevasti scifiin tulevaisuuden maailman kuvaamisen kautta, sekä etenkin henkilöhahmokuvauksen kautta: nykyscifille tyypillisesti teknologian sijasta tarinan päärooliin nousevat henkilöhahmot, jotka samalla kertovat tarinaa. Tyypillistä on myös se, että nämä henkilöhahmot jollakin tavoin poikkeavat muista, ja tarkkailevat elämää ikään kuin sivustakatsojan roolista. Routasisaruksissa näistä aineksista syntyy juoniasetelma, joka vie lukijan erikoiselle matkalle kahden sisaruksen, Utun ja Marraksen kanssa. Molemmat omaavat poikkeuksellisia kykyjä, joiden vuoksi heidän on lähdettävä omasta yhteisöstään.

Routasisarukset painii ”raskaan sarjan luokassa” monen laadukkaan scifi-genreen lukeutuvan teoksen kanssa. Rima on korkealla, mikä näkyy särmikkään persoonallisessa kokonaisuudessa. Sokerina pohjalla on kirjoittajien rohkea kokeilu eri lajityyppien yhdistämisen suhteen – Routasisaruksista nimittäin löytyy fantasiagenrestä tuttu kerronnallinen ratkaisu eli ”ennustus”.

Routasisarusten aloittama sarja lienee suunnattu enemmän nuoremmille lukijoille, mutta kyllä tarinassa riittää pähkittävää kaiken ikäisille. Scifiä ja ylipäänsä valtavirrasta poikkeavia kaunokirjallisia teoksia karsastaville tarina tarjoaa oivallisen mahdollisuuden murtaa omia lukutottumuksia. Pysähdys Routasisarusten maailmaan voi tarjota upean ja kiehtovan lukukokemuksen, jos sille antaa mahdollisuuden. Se mikä erityisesti huikaisee, on kotimaisten kirjailijoiden valmius rohkeasti kokeilla uutta, ja työstää laadukkaita tarinoita. Tämä tuottaa valtavan ilon lukijalle.

Teksti Maria Loikkanen

2 kommenttia

  1. Terhi said,

    29 heinäkuun, 2011 klo 2:28 pm

    Olipa kiva arvio! En ole vielä ehtinyt Annen & Eijan uutukaisen äärelle, mutta pitää hankkia kirja käsiin asap.

  2. Maria L. said,

    4 elokuun, 2011 klo 10:15 am

    Kiitos! Huomasin kommenttisi vasta nyt. Tykkäsin kirjasta kovasti, dystopiassa on synkkyydestä huolimatta jotakin kiehtovaa. Suosittelen! 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: