Urpukas

Kirjoitin Savon Sanomiin myös Tuulia Ahon hienosta teoksesta Urpukas.

Tuulia Aho: Urpukas

WSOY 2011

186 s.

Tuulia Ahon uutuusteos sykkii elämää

Tuulia Aho on tuonut raikkaita tuulia kotimaisen fantasiakirjallisuuden kentälle Kuikansulka -esikoisteoksestaan lähtien. Kirjailija on löytänyt oman äänensä, mikä luo työlle lujan pohjan, kuten uutuusteos Urpukas osoittaa. Urpukas kuljettaa lukijan kertomuksen äärelle, jossa hienolla tavalla uusiokäytetään fantasiakirjallisuuden perinteisiä elementtejä.

Urpukas on tarina maanläheisestä kansasta, joka kompastuu omaan ahneuteensa. Metsäkansa elää kylässään unohtaen kunnioittaa ihmisen ja luonnon liittoa. Halveksunta luontoa kohtaan nousee esille erilaisuuden edessä, ja kohdistuu niihin jotka ovat kuten Urpukas: puoliksi ihminen ja puoliksi haltia. Kylään iskevän tappavan taudin myötä Urpukas on kuitenkin ainoa, kuka kylän asukkaita pystyy auttamaan.

Eheät ja yksityiskohdiltaan rikkaat tarinakokonaisuudet ovat iso osa Ahon tekstien voimaa. Edeltäjiensä lailla Urpukas pitää sisällään paljon, etenkin fantasialle tuttuja teemoja yksilön kasvamiseen ja vastuun kantamiseen, omien pahimpien pelkojen kohtaamiseen ja niiden voittamiseen liittyen. Urpukas on kaunis kasvutarina, samalla myös tarina ystävyydestä sekä perheen ja yhteisön merkityksestä.

Tuulia Ahon tekstien raikkaus kumpuaa osaltaan anglosaksisesta tarinaperinteestä: teksteissä on kaikuja ikivanhoista eurooppalaisista mytologioista, joiden juuret ulottuvat tarinoihin maailman luomisesta. Urpukas on tästä hieno esimerkki. Paikoin kirjailijan kirjoittamat lauseet muistuttavat runomaista loitsujen laulantaa, jonka myötä tarina sykkii elämää. Yhdistettynä pohjoismaisen tarinaperinteen aineksiin tällaiset kertomukset ovat vastustamattomia etenkin myyttisistä tarinoista kiinnostuneille lukijoille, niin nuorille kuin aikuisillekin.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: