Suzanne Collins: Matkijanärhi

Kirjoitin tammikuun loppupuolella Savon Sanomiin arvion Suzanne Collinsin Matkijanärhestä, joka on Nälkäpeli -trilogian päätösosa. Arvio on varmaan ilmestynyt jo ajat sitten. Jälleen kerran – paljon paljon enemmänkin olisi teoksesta ollut sanottavaa, mutta minkäs teet kun tila ei anna periksi.

Suzanne Collins: Nälkäpeli – Matkijanärhi

Suomentanut Helene Bützow.

WSOY 2010

362 s.

Matkijanärhen laulu

Suzanne Collinsin Nälkäpeli -sarja perustuu löyhästi antiikin Rooman ”leipää ja sirkushuveja” -tyyppiselle asetelmalle: maailmassa on 12 Vyöhykettä, joilta valitut kilpailijat taistelevat Nälkäpelissä elämästä ja kuolemasta. Nälkäpelien avulla levitetään pelkoa Vyöhykkeille sekä ylläpidetään yhden hallitsevan tahon armotonta diktatuuria. Nälkäpeli -trilogian viimeinen osa Matkijanärhi vie lukijan takaisin synkkään tulevaisuuden maailmaan.

Matkijanärhi eli nuori Katniss Everdeen herätti Nälkäpelin voittajana henkiin kapinan liekin, ja astuu nyt kapinallisten johtoon aikomuksenaan vapauttaa väkivallan kahlitsema maailma. Katniss ymmärtää pelien luonteen vallankäytön ja hallitsemisen välineenä.

Matkijanärhi jatkaa Nälkäpelin ja Vihan liekkien tarinaa hengästyttävällä tempolla, silti säilyttäen yhteiskuntakriittisen lähestymistapansa tarinaan. Tämä ilmenee etenkin terävien, havainnointikykyisten ja mielenkiintoisten henkilöhahmojen kautta, joita päärooleissa on lukuisa joukko.

Collinsin tarina on monipuolisuudessaan erittäin luova ja sykähdyttää myös monia aikuisia lukijoita. Tarinan heikkous on väkivalta – vaikka sarja on luokiteltu nuorten kirjallisuudeksi, se ei sovellu nuorille lukijoille väkivaltaisuutensa vuoksi. Tässä on itsetutkiskelun paikka aiheesta ”Miksi nuorille lukijoille suunnataan näin väkivaltaista kirjallisuutta?”. Aikuisten scifin ja fantasian harrastajien keskuudessa sarja on saanut suosiota, syystäkin.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: