Päivi Honkapää: Taivaan paino

Kirjoitin Savon Sanomiin arvion Päivi Honkapään Taivaan painosta (jo ajat sitten, voisi olettaa että kritiikki on ilmestynyt lehdessäkin jo kauan sitten…). Taivaan paino päätösosa teossarjalle, joka koostuu teoksista Viides tuuli ja Meren alku. Erittäin laadukasta kotimaista fantasiaa, suosittelen lämpimästi – vaikka joululoman lukemistoksi, kenellä lomaa sattuu olemaan! 😉

Kotimainen fantasia haastaa ja herättää

Fantasia

Päivi Honkapää: Taivaan paino

WSOY 2010

Kirjailija Päivi Honkapään Viides tuuli aloitti ja Meren alku jatkoi matkaa, jonka saattaa päätökseen palkitun sarjan viimeinen osa Taivaan paino. Kertomus tuo lukijan eteen kahden henkilöhahmon tarinat, jotka Viides tuuli avasi: nuori lammaspaimen Sawana halusi löytää oman kertojan äänensä ja tulla mestarikertojaksi, vernalainen varas Jarren halusi nähdä muutakin maailmaa kuin Vernan kadut.

Taivaan painossa Sawanan ja Jarrenin polut yhtyvät jälleen, tosin sillä erolla että Sawana elää tuulena tuulten joukossa, ja Jarren vaeltaa maallista polkuaan. Niin voimakas on kuitenkin Sawanan kaipuu miehen luo, että hän ei pysty otettaan irroittamaan maallisesta elämästä. Taivas ei ole rajana Sawanan pyrkiessä takaisin rakkaansa luokse.

Honkapään trilogia on väkevän mausteinen. Jokaisen osan eheä ja kokonainen tarina vie lukijan sekä synkän mustiin vesiin että hiuksia nostattaviin seikkailuihin. Tarinoita maustavat voimakkaat ja persoonalliset henkilöhahmot, joista Sawana nousee tarinakokonaisuuden keskiöön etenkin Taivaan painossa. Paikoin jopa runollinen kerronta tuo oman mausteensa joukkoon. Väkevyys nousee toimivasta tarinarakenteesta ja sekä fiktiivisestä maailmasta, jonka lukija ottaa omakseen.

Trilogian tarinat ovat sekä symbolisia että allegorisia, jotka vaativat keskittymisen lisäksi omaehtoista halua tutkia kertomuksien kätkettyjä merkityksiä. Tätä kautta Honkapään tyylissä on aistittavissa kaikuja fantasian mestareiden Ursula K. LeGuinin ja Patricia A. McKillipin hengestä. Kaikki kolme kertomusta ovat kauniita kudelmia, jotka esittelevät elämän monimuotoisuutta fantasiagenren kautta. Taivaan paino kutsuu uppoutumaan tarinaansa siinä missä edeltäjänsäkin, eikä päästä lukijaansa helpolla. Honkapään tekstejä voikin suositella etenkin lukijoille, jotka kaipaavat haastavaa ja ajatuksia herättävää lukemista.

Maria Loikkanen

4 kommenttia

 1. Teresita said,

  10 joulukuun, 2010 klo 10:28 pm

  Tämä odottelee joululomaa! Kiva lukea arviosi kirjasta, koska luin juuri Meren alun ja huomaan nyt, että Taivaan painosta kirjoittamasi asiat (tai kirjojen tyylistä yleensä) pitävät paikkaansa myös minun mielestäni. Ja huomaan kauhukseni, etten ole koskaan lukenut yhtäkään Ursula K. LeGuinin kirjaa, vaikka on monesti pitänyt..! Mahdotonta saamattomuutta.

 2. Maria L. said,

  11 joulukuun, 2010 klo 3:30 pm

  Hyvä hyvä – varovaisesti todettuna voisin olettaa että pidät! 😉 Varovaisesti sen vuoksi, että nämä jos mitkä ovat makuasioita, joten ei sitä todella etukäteen voi tietää kuka pitää mistäkin.

  Mitä LeGuiniin tulee, en sanoisi saamattomuutta, vaan pikemminkin kätkössä olevan aarteen esiin kaivamista: siula on koko loppuelämä aikaa tutustua kaiken maailman kirjallisuuteen, myös LeGuiniin. Toivon mukaan koet teokset aarteina (Maameri -sarja) sitten kun ne joskus luet! 😀

  Hyvää joulun aikaa!

 3. Teresita said,

  15 joulukuun, 2010 klo 11:23 pm

  Tuo oli ehkä paras muotoilu saamattomuuteen mitä olen ikinä kuullut 😉

 4. Maria L. said,

  16 joulukuun, 2010 klo 4:22 pm

  No hei, jos voi asennoitua positiivisesti niin mieluummin niin! Fakta on kuiteskin se, että maailmassa on NIIN paljon luettavaa, että millään ei voi kaikkea ehtiä lukea. 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: