Maria Turtschaninoff: Arra

Sain ilon tehdä arvion valtavan kauniista tarinasta: Maria Turtschaninoffin Arra oli kuin se kuuluisa salaman isku – olin tarinasta niin täpinöissäni että en yksinkertaisesti voinut tehdä muuta ahmaista koko tarinan yhdellä kertaa. Kerta kaikkiaan nautin aivan valtavasti hyvästä tarinasta, kuten varmaan me kaikki kirjallisuuden ystävät ja rakastajat. Arra imaisi minut mukaan ensimmäiseltä sivulta lähtien, lukemista häiritsi vain satunnaiset teen keittotauot sekä valojen sytyttäminen syyshämärän illan saapumisen myötä.

Aina välillä tulee eteen tarinoita, joiden kohdalla todella harmittaa se, että tila on lehtien palstoilla niin kovin tiukassa. Arra oli ja on yksi näistä tarinoista. Minussa heräsi todella voimakas halu avata Arran tarinaa satujen kerronnan sekä fantasiakirjallisuuden kerrontaperinteen kautta, mutta minkäs teet kun tila on rajattu. Päätin, että pyrin myöhemmin tänä syksynä – tai sitten kun siihen on otollinen aika – avaamaan Arran tarinarakenteita täällä. Sitä vartenhan tämä paikka on olemassa, että täällä voin sen tehdä kaikessa rauhassa, pituuteen tai ylipäänsä tekstin mittaan tuijottamatta. Tiivistäminen on taito, kyllä, olen siitä samaa mieltä, mutta joskus on ihanaa antaa palaa tekstien parissa juuri niin pitkästi ja laajasti kuin hyvältä tuntuu. Onneksi on blogit 😀

Hyvät ihmiset, esittelen teille Arran, hankkikaa tämä teos, tämä kaunis tarina ja nauttikaa ihanista hetkistä laadukkaan kotimaisen kirjallisuuden parissa!

Arra avaa sydämen

Maria Turtschaninoff: Arra

Tammi 2010

256 s.

Syksyn 2009 Finlandia Junior -ehdokas Maria Turtschaninoffin Arra on nyt saatavilla myös suomeksi. Ruotsinkielinen alkuteos oli ansaitusti palkintokisassa mukana viime vuonna – satumaisen kaunis kertomus valaisee ja lämmittää lukijan sydämen.

Kertomuksessa yhdistyvät sekä satu että fantasia monien elementtien kautta. Arra oppii luonnon eri laulut eläessään lapsuutensa lähes hylättynä pääasiassa metsässä ja metsän antimista. Julma lapsuus ja nuoruus kasvattavat tytön kuitenkin sulkemaan sekä sydämensä että kielensä kanssaihmisiltä, myös omalta perheeltään, että kipu ei kävisi liian kovaksi. Arrasta kasvaa mykkä aikuinen, joka kätkee pelkonsa ja kauhunsa puhumattomuuden verhon taakse.

Arra kutoo sisäisen laulunsa, kipunsa ja kauneutensa, kankaisiin joita hän ilkeän sisarensa orjana valmistaa. Sisar yhtä aikaa pelkää ja kadehtii mykkää tyttöä ilmentäen pelkonsa nyrkeillään ja toisen sielua jatkuvasti rikkovilla sanoilla. Arra elää karun yksinäisessä maailmassa, kunnes pelon verhoa raottaa kaunis prinssi, jonka sydämestä Arra aistii vastakaikua omalle yksinäisyydelleen.

Arran kokema kipu ja tuska mahdollistaa myös lukijan sydämen avautumisen. Lukija myötäelää tytön vaikeuksia odottaen koska tyttö ymmärtää oman arvonsa ja löytää oman voimansa. Arran henkilöhahmo ilmentää fantasiakirjallisuudelle sekä saduille tyypillistä ja perinteistä sisäistä matkaa, jonka varrella koetut lukemattomat vaikeudet kasvattavat henkilöhahmosta vahvan ja voimakkaan.

Jälleen kerran on ilo seurata kotimaisen fantasian kehitystä kohti uusia tasoja vanhoja ja rikkaita tarinan kerronnan perinteitä hyödyntäen. Ehdottomasti suositeltavaa lukemista kaikille laadukkaan kotimaisen fantasiakirjallisuuden ystäville!

Teksti Maria Loikkanen

2 kommenttia

  1. Teresita said,

    24 lokakuun, 2010 klo 7:18 pm

    Haa! Mielenkiintoinen vinkki! Täytyykin tutustua tähän..

  2. Maria L. said,

    25 lokakuun, 2010 klo 11:30 am

    Kyllä! Oli erittäin mielenkiintoinen! Lukuiloa! 😀


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: