Johanna Sinisalo: Möbiuksen maa

Tässä Johanna Sinisalon Möbiuksen maasta Savon sanomiin kirjoittamani arvio. Lienee ilmestynyt syyskuun alkupuolella?

Rengasmaailman arvoitus

Fantasia

Johanna Sinisalo: Möbiuksen maa

Teos 2010

156 s.

Möbiuksen maa tutustuttaa lukijan Siiriin, lempinimeltään Pii, joka kärsii huonosti alkaneesta kesälomasta. Paras ystävä on juuri muuttanut pois, ja mikään ei tunnu olevan kohdillaan. Isosiskot elävät jo isojen tyttöjen elämää, eikä Pii ei tunnu mahtuvaan mihinkään hänelle osoitettuun lokeroon. Työllä ja vaivalla rakennettu leikkipaikkakin löytyy särjettynä. Tuntuu että Piillä ei ole mitään omaa jäljellä. Kunnes tyttö löytää roskalaatikon lähettyviltä renkaan, joka kuljettaa hänet outoon rengasmaailmaan eli Rinkulaan. Rinkulan asukkaat kaipaavat Piin apua, koska joku tai jokin tuhoaa heidän maailmansa.

Möbiuksen maa on nuoremmille lukijoille suunnattu seikkailukertomus, joka pitää sisällään lukuisia teemoja, yhtenä isoimpana oman tien ja omien vahvuuksien löytämisen. Nämä teemat nousevat Piin kohdalla esille erilaisina haasteina, jotka tyttö ottaa rohkeasti vastaan. Pelko kiemurtelee vatsan pohjassa, mutta mitä enemmän Pii alkaa Rinkulaa ymmärtää, sitä mukaa pelot vähenevät.

Tarina tuo lempeällä tavalla esille, että usein se mitä eniten pelkäämme, löytyy oman itsemme sisältä. Pii tajuaa Rinkulan molempien puolien olevan yhtä samaa, ja maailman asukkaiden pelkäävän omaa itseään. Isoin oivallus lienee se, mitä kaikkea ihmeellistä oman itsen sisältä voi löytyä, kun keskittyy omiin vahvuuksiinsa ja kiinnostuksen kohteisiinsa, sekä niiden kehittämiseen. Heti oivalluksen jälkeen asiat alkavat seljetä, sekä Rinkulassa että omassa kotona.

Kirjailija Johanna Sinisalo on hyödyntänyt kiinnostavalla ja hauskalla tavalla Möbiuksen renkaaseen liittyviä teemoja, jotka liittävät Piin ja Rinkulan toisiinsa. Möbiuksen maa on yhtä aikaa hauska ja surullinen kertomus lapsesta, joka etsii ja löytää ”jotakin omaa”, ja samalla oppii, että muutoksia ei tarvitse pelätä. Kokonaisuuteen antaa lisäpotkua Miisa Lopperin oivaltava kuvitus, joka avaa lukijalle tekstin mahdolliset aukkokohdat.

Teksti Maria Loikkanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: