Saksalaista fantasiaa!

Ohessa arvio saksalaisen Kai Meyerin teoksesta Jäinen valtakunta. Kirjoitin arvion Savon Sanomiin. Pidin kirjasta kovasti: temaattinen ja kerronnallinen maailma oli virkistävää vaihtelua amerikkalaiseen tai brittiläiseen fantasiaan verrattuna. Vaihtelu virkisti mm. siinä mielessä, että toiminta jäi teoksessa reippaasti vähemmälle verrattuna esimerkiksi Harry Pottereihin tai Percy Jackson -sarjaan. Jäisessa valtakunnassa oli toimintaa, mutta koin että henkilöhahmon sisällä tapahtuva toiminta (jota voitaneen myös henkilöhahmon kehitykseksi kutsua?) nousi selkeästi niin kutsuttua tarinalinjan toimintaa tärkeämpään rooliin. Toisin sanoen henkilöhahmon sisäisten konfliktien ratkaiseminen nousi tärkeämpään rooliin, ja kolmen eri päähenkilön kohdalla näiden konfliktien käsittely sekä ratkaiseminen vaikuttivat etenkin tarinan loppuratkaisun kannalta olennaisella tavalla siihen kuinka tarina päättyi.

Meyer on kirjoittanut erittäin kiinnostavan tarinan, jossa on hyödynnetty taitavasti myös monia sadun elementtejä. Saksalaisen fantasian rantautuminen Suomeen ilahduttaa, etenkin se että fantasiagenren monipuolisuus saa näkyvyyttä erilaisten teosten kautta. Jäinen valtakunta on hyvä muistutus siitä, että ei (fantasia)teoksen tarvitse aina olla 600+ sivuinen järkäle ollakseen hyvä ja toimiva ja kertomus! 🙂

Jäinen sydän

Fantasia

Kai Meyer: Jäinen valtakunta

Suomentanut Tiina Hakala

Otava 2010

252 sivua

Monille suomalaisille tuntemattomaksi jäänyt Kai Meyer on jo pitkään kuulunut Saksan menestyksekkäimpiin kirjailijoihin. Meyerin kirjailijanuran pääpaino on asettunut fantasiatekstien tuotannon puolelle, ja nyt Suomessakin saadaan nauttia ensimmäisestä Meyerilta suomennetusta tekstistä.

Jäinen valtakunta on sadunomainen fantasiaseikkailu, joka kuljettaa lukijan 1800-luvun lopun Pietariin. Aurora hotellin käytävillä sattuu ja tapahtuu monenmoista eri puolilta maailmaa saapuvien matkailijoiden virratessa pyöröovista sisään. 12-vuotias Hiiri, orpo poikatyttö ja varas, on avainasemassa tapahtumissa jotka käynnistyvät omalaatuisen englantilaisen aatelisnaisen Lady Spellwellin saapuessa hotelliin. Osoittautuu että aatelisnaisillakin saattaa olla käyttöä vikkeläsormiselle varkaalle, joka tuntee hotellin kuin omat taskunsa.

Jäisen valtakunnan henkilöhahmot ovat kiinnostavia. Teoksessa on kolme päähenkilöä sekä lukuisia tärkeissä rooleissa olevia sivuhenkilöitä. Päähenkilöiden rooliin nousevat Hiiri, Lumikuningatar, ja Lady Tamsin Spellwell, Spellwellin omalaatuisesta velhoperheestä. Lady Spellwell on varastanut Lumikuningattaren jäisen sydämen, ja Lumikuningatar haluaa omansa takaisin hinnalla millä hyvänsä. Sydämensä menetyksestä heikentynyt kuningatar on heikkonakin vielä niin vahva, että edessä on melkoinen taisto.

Meyer on kutonut yhteen maagista realismia, fantasiaa ja klassisia sadun aineksia sisältävän seikkailun, joka tyylillisesti muistuttaa hänen saksalaisen kollegansa Cornelia Funken teoksia. Funken tekstien tavoin Meyerin tekstissä tematiikka nivoutuu olennaiseksi osaksi tyyliä, ja lopputuloksena lukijan käsissä lepää rauhallinen, kaunis ja tunteita nostattava kertomus, jossa henkilöhahmojen tärkein matka on se jonka he oman itsensä sisälle tekevät. Jäistä valtakuntaa voi lämpimästi suositella kaikille satujen ja fantasiakirjallisuuden ystäville!

Teksti Maria Loikkanen

4 kommenttia

 1. Teresita said,

  22 maaliskuun, 2010 klo 8:53 pm

  Tämä mahtaisi olla sopiva kirja 13-14-vuotiaalle fantasian fanille? Kummtytölle sopivaa synttärilahjaa yritän etsiskellä..

 2. Maria L. said,

  22 maaliskuun, 2010 klo 8:56 pm

  Jep! Voisin kuvitella että moni sen ikäinen saattaisi hyvinkin tykätä tarinasta. Mutta toisaalta – onko tällaisista tarinoista tykkääminen iästä kiinni? 😉

 3. Teresita said,

  23 maaliskuun, 2010 klo 11:25 pm

  Ei toki! Ajattelin vain, etten hanki ”liian” vaikeasti luettavaa kirjaa.. Mutta toisaalta se taitaa olla turha pelko. Taisin itse lukea tuohon aikaan ties mitä. Tuntuu vaan, ettei ole mitään käsitystä mistä senikäiset oikein pitävät. Vaikka persoonastahan se on oikeastaan kiinni, tai mieltymyksistä. Eiväthän kaikki edes pidä lukemisesta yleensä.. aikuisetkaan.

 4. Maria L. said,

  24 maaliskuun, 2010 klo 1:28 pm

  Jepjep, en usko että Jäinen valtakunta on ”liian vaikea” – siinä on paljon vivahteita, mutta niiden sisäistäminen lienee hyvin yksilöllistä, eikä aina välttämättä lainkaan iästä kiinni.

  Ja on kyllä NIIN totta, että kaikki eivät ylipäänsä pidä lukemisesta, mitä ehkä hiukan vaikea ymmärtää, mutta antaa kaikkien kukkien kukkia vaan! 😉


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: