Siiri Enoranta: Omenmean vallanhaltija

Ohessa kritiikki, jonka kirjoitin Siiri Enorannan Omenmean vallanhaltijasta Kalevaan.

Jutusta näemmä puuttuu otsikko. Olen ilmeisesti tallentanut itselleni sellaisen version tiedostosta, josta otsikko jäänyt pois. Tai sitten toimituksessa on saatu keksiä otsikko puolestani… 😉 Noh, palautetta en ole asian johdosta saanut, joten se lienee ok kaikin puolin.

Siiri Enoranta: Omenmean vallanhaltija

Robustos 2009

Siiri Enorannan esikoisteos Omenmean vallanhaltija vie lukijan matkalle sadun ja fantasian maailmaan. Omenmea on Nezsandran ja Ninirin koti, jonka seikkailun täyttämiä päiviä tytöt rakastavat. Kun Ninir loukkaantuu vakavasti, Neszandra eli Nez päättää pelastaa ystävänsä keinolla millä hyvällä. Ainoa keino on hakea hitunen valtaa kaikkien muiden maailmoiden vallanhaltijoilta. Nez lähtee matkaan uskollisen ratsunsa Humun kanssa. Ymmärrys siitä, että muita maailmoja on oikeasti olemassa, ja mitä ystävän pelastaminen vaatii, asettaa Nezin koetuksien eteen kerta toisensa jälkeen.

Tarina on ihastuttava. Fantasia ja satu sekoittuvat luontevasti toisiinsa, kietoutuen elämän tummiin ja pelottavilta tuntuviin asioihin Nezin kohtaamien haasteiden kautta. Henkilöhahmona Nezsandra käy läpi omaa kasvuprosessiansa, teema joka kulkee niin kutsutun quest -fantasian ytimessä: henkilöhahmo kasvaa kokemiensa seikkailujen myötä kantamaan vastuun omista teoistaan, jaksaen uskoa oman tehtävänsä merkitykseen. Vaikka Nez ei kaikkea kokemaansa ja oppimaansa heti ymmärräkään, jaksaa hän silti uskoa omaan selviämiseensä ja ystävänsä pelastumiseen.

Rakenteeltaan Omenmean vallanhaltija muistuttaa venäläisiä ihmesatuja, joissa henkilöhahmo suorittaa taikavoimien tai taikaesineen avulla tehtävän toisensa jälkeen, kunnes saavuttaa päämääränsä. Nez kiertää Humun kanssa maailmasta toiseen, vailla toivoa kotiin pääsystä ennen kuin tehtävä on suoritettu. Osa tehtävistä vaatii ajattelua, osa fyysistä suorittamista, ja osassa tunteet ovat suuressa roolissa. Matkansa aikana Nez alkaa ymmärtää mitä vallanhaltijat ovat, ja mitä valta voi ihmiselle tehdä, niin hyvässä kuin pahassa.

Siiri Enoranta on kirjoittanut kauniin esikoisteoksen. Tarinan hienosäikeiset kudelmat muodostavat kokonaisuuden, jonka lomassa lukija saa tutustua myös kiinnostavaan henkilöhahmogalleriaan.

Tarina sopii mainiosti myös perheen pienimmille ääneen luettavaksi.

Teksti Maria Loikkanen

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: